ПРЕС ФОТО СРБИЈА У ПАВИЉОНУ ТВРЂАВА
21.08.2011

У оквиру пратећих програма 46.Филмских сусрета у Нишу, у Павиљону у Тврђави, у организацији Центра за развој фотографије и галерије Савремене ликовне иметности у Нишу, отворена је излозба ПРЕСС ПХОТО СРБИЈА. Поставку, од преко 158 фотографија, у присуству бројних посетилаца,  је отворила глумица Катарина Илиц.По речима Звездана Манчића, организатора овог пројекта, Центар за развој фотогртафије, Асоцијација медијских фотографа Србије организују конкурс ПРЕСС ПХОТО СРБИЈА, који се током претходних 13 година, колико постоји, развио у најзначајнији и највећи национални пројекат у области фотографије у Србији. То је избор најбољих медијских фотографија у нашој земљи који обухвата конкурс и жирирање победника, серију изложби по градовима Србије уз штампање пратећег каталога, као и радионице намењене едукацији професионалаца.

На 13. конкурс "ПРЕС ФОТО СРБИЈА 2011" стигло је више од 1200 медијских фотографија и фото-репортажа у категоријама "Блиц вест", "Вест", Личности у вестима", "Портерет", "Спорт", "Свакодневни живот", "Наука", "Уметност", "Природа", и "Илустрација", а на жирирању је одабрана 158 фотографија која сачињава овогодишњу изложбу.

Награду Горки лист у вредности од 1.000 евра добио је Марко Ђоковић за фотографију “Парада поноса”.  У осталим категоријама награде су добили : ФОТО ИЛУСТРАЦИЈА  Саша Чолић, пиллоwс, ЉУДИ РЕПОРТАЖА  Марија Јанковић, Војвођанске швабе, ОКОЛИНА РЕПОРТАЖА  Немања Јовановић, Срановника 0, ПОРТРЕТ РЕПОРТАЖА  Новак Ђуровић, Бештија,  УМЕТНОСТ РЕПОРТАЖА Марко Рисовић, Урбан раббитс,  ЖИВОТ Сивачки Горан,Поподневни одмор, ЖИВОТ РЕПОРТАЖА  Сања Кнежевић, Породичне ствари, БЛИЦ РЕПОРТАЖА, Милош бичански..,СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА  ,ЖИВОТ РЕПОРТАЖА, Немања Панчић, Најданови кругови

Жири, у саставу, Миланка Тодић, професор фотографије, Бранимир Карановић, професор фотографије, члан УЛУПУДС-а,  Александар Келић, члан УЛУПУДС-а, Далибор Даниловић, фотограф, Реинер Риедлер, фотограф из Аустрије Звездан Манчић, председник Центра за развој фотографије се определио да награду »Горки лист« додели Марку Ђоковићу, зато што она сасвим недвосмислено сведочи о степену испољене агресије према неистомишљеницима, али истовремено улива и трачак наде да се томе, можда, назире крај. Иако у центру призора, домалопређашњег насилника, кога краси потпуна иконографија његовог људског и друштвеног опредељења, уоквирују вертикалне фигуре органа реда, симболичких носилаца наде у постављање некад драгоцених граница.

ПРЕСС ПХОТО СРБИЈА је пројекат који траје годину дана и поред републичког значаја, доприноси и децентрализацији културе. Изложба се, поред Београда, одржава у Нишу,Новом Саду, Зрењанину, Чачку, Јагодини, Горњем Милановцу, Крагујевцу, Врању,Параћину и Сомбору, а уврштена је и у програме филмских фестивала у Нишу и на Палићу. Значај овог пројекта у унапређивању међународне сарадње уочило је и Министарство иностраних послова Републике Србије, уз чију помоћ смо реализовали поставку изложбе Пресс Пхото Србија 2010. на значајној европској манифестацији из области фотографије – Месец фотографије у Атини, а тренутно смо у преговорима за поставку изложбе у оквиру манифестације Рарис Пхото у Паризу. Представљене фотографије у Атини, имале су одличну критику и оцену публике, што је значајно допринело промовисању наше културе у иностранству.

Пројекат ПРЕСС ПХОТО СРБИЈА значајно подстиче развој и усмеравање фотографије у Србији, као модерног уметничког израза, који уједно доприноси и информисању и едукацији друштва. Пројекат такође намеће утврђивање виших професионалних и етичких стандарда у тој области.
(Текст и фото:Д.Видојковић)